Dokter aan het woord (door Dr. Peter Boskamp)

      Comments Off on Dokter aan het woord (door Dr. Peter Boskamp)

Verschijnselen Een koortslip begint met een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. In sommige werksituaties zoals in zorginstellingen waar ernstig zieke patiënten of mensen met weerstandsstoornissen verblijven, kunnen mensen met gordelroos worden geweerd. Dit is een algemeen in de bevolking voorkomende virusinfectie, die met name op de kinderleeftijd wordt opgelopen. Bijvoorbeeld de klassieke symptomen van nekstijfheid en huiduitslag kunnen uitblijven. Genitale Herpes Genitale herpes is een infectie veroorzaakt door het herpes simplex virus of HSV. Sommige vrouwen dragen het virus jaren bij zich, maar hebben nooit verschijnselen van de Infectieziekten. Bij 5-15% van hen kunnen echter in de eerste jaren blijvende gevolgen van de infectie aan het licht komen.

• Zijn het oogwit en de slijmvliezen in de mond ook geel? Vermijd gemeenschappelijk gebruik van washandjes, handdoeken en tandenborstel. Het aanbrengen van een nat, zwart theezakje direct op de plek zelf gedurende 60 seconden kan positieve resultaten geven. Moet de huisarts geraadpleegd worden als een kind waterpokken heeft? De uitslag verdwijnt vanzelf zonder behandeling. Wanneer er getwijfeld wordt over een andere oorzaak voor een probleem van de zevende hersenzenuw wordt soms een ruggenprik gedaan om vocht wat rondom de hersenen en het ruggenmerg stroomt te kunnen onderzoeken. Gebruik geen scheermesjes van een ander.

Hij vergat er bij te vertellen dat sterfte door medicijnvergiftiging op de derde plaats staat. Vrouwen die zwanger willen worden en die gaan reizen naar een gebied waar het zikavirus heerst. Na de besmetting duurt het 14 tot 21 dagen voordat de eerste huiduitslag optreedt. De vrouw, die zwanger is van een hivgeïnfecteerde man hoeft zelf helemaal niet door die partner met hiv geïnfecteerd te zijn. Latente (verborgen) syfilis Nadat de symptomen van secundaire syfilis weg zijn, kan je een aantal jaren geen klachten hebben/krijgen. Infectieuze conjunctivitis is besmettelijk. Hoewel veel duiven dus drager zijn van deze verwekker is het nog niet zo eenvoudig om de Chlamydia aan te tonen.

Een hiv-diagnose krijgen is in België geen doodvonnis meer. Bij ernstige en terugkerende vormen van keratitis schrijft de oogarts vaak langdurig druppels voor. Dit wordt ook wel ‘dauwworm’ genoemd. Wanneer men hier niet zeker van is, dan kan dit door de huis- of bedrijfsarts gecontroleerd worden. Dit gebeurt vooral na een tijd waarin het lichaam relatief veel belast is geweest, bijvoorbeeld door langdurige stress, door een infectieziekte waarna men niet echt goed is opgeknapt, bij babies na een (serie) inentingen die het immuunsysteem niet kon verwerken, na teveel belasting met toxische stoffen, zoals kwik uit vullingen in de tanden met amalgaam etc. Het duurt nu al een hele tijd(ongeveer maand), maar na drie antibiotica tubes is het al een heel stuk beter. Opname in het ziekenhuis is mogelijk, het verschilt van patiënt tot patiënt hoe lang dit nodig is.

• verwisselen van persoonlijke voornaamwoorden (‘jij’ in plaats van ‘ik’); • steeds maar over hetzelfde praten, obsessief met één thema bezig zijn; • vaak maken ze korte zinnen en zeggen ze alleen het hoognodige; • niet weten wanneer je iets zegt of wanneer je beter iets niet zegt; • communicatie is eerder eenrichtingsverkeer: niet goed weten hoe je een gesprekje voert, geen rekening kunnen houden met wat de gesprekspartner weet of nog niet weet; • Weinig expressie bij het praten (geen gebaren, eentonig praten…); • het letterlijk nemen van taal: dat valt het meest op bij grapjes, uitdrukkingen en zegswijzen. Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en testen op soa’s en hiv. In de meeste gevallen is behandeling niet nodig. De temperatuur daalt even plotseling als hij gestegen is. Deze wordt deels bepaald door erfelijkheid: vrouwen bij wie depressie in de familie voorkomt, hebben een grotere kans een postpartum depressie te krijgen. Dit vocht is de eerste twee weken besmettelijk en kan vrijkomen doordat de blaasjes zijn opengesprongen of opengekrabd. Er is dan geen sprake meer van besmettelijkheid.

Bij sommige medicijnen, vooral medicatie die het immuunsysteem onderdrukt,  zijn aften een bijwerking die vaak voorkomt. Het effect hiervan verschilt erg per kat, sommigen hebben er duidelijk baat bij, bij andere zie je geen verschil. Deze vallen na een aantal dagen af en leggen nieuwe roze huid bloot. Geïnfecteerd bloed. Apenpokken kan worden behandeld met een antivirale geneesmiddel; door een vaccinatie met het pokkenvaccin wordt de aandoening enigszins verlicht. Verder kan gordelroos ernstig verlopen bij mensen met een verlaagde weerstand, zoals bij AIDS -patiënten of mensen die een transplantatie hebben ondergaan en daardoor weerstandsverlagende medicijnen moeten gebruiken. Dat is aan je huisarts om te beoordelen.

Dit risico is niet alleen verplicht om u te maken met een uitbraak tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling. Wat kunt u doen? Hoge koorts kan weeën opwekken en is slecht voor de baby. Bij lachen of het proberen de ogen te sluiten is er een asymmetrie te zien. I? gebieden manifesteert.Na een paar dagen, de huiduitslag uitbarsten, en plaats maken voor zweren.Meestal is er een lip (labiale) vorm van de ziekte.In het dagelijks leven is het wel “een koude op de lippen.”Naast mond infectie kunnen verspreiden naar de mond, ogen, gezicht, nek en centraal zenuwstelsel.Een ander niet minder voorkomende vorm van infectie genitale herpes, die voornamelijk is gelokaliseerd in het gebied van de geslachtsorganen.Het virus kan andere soorten hebben, maar we zijn geïnteresseerd in de genitale vorm die tijdens vruchtbare is een sterk argument ten gunste van een onderbreking.